Alla kan börja springa

Löpträning är faktiskt lättare än många tror. Visst, det tar emot lite i början men så fort man börjat få in några mil i benen så går det faktiskt nästan av sig själv. Faktum är att alla som kan gå också kan börja springa - och till och med klara ett maraton! Men hur gör man? 

Just löpningen är den del som de flesta multisportare tycker är jobbigast och har man fått det under kontroll så blir resten enklare. Därför ger vi dig här våra bästa tips för att komma igång med löpningen. Kom ihåg att all träning är individuell och att olika personer kan få olika resultat. 

Att komma igång med löpträningen på allvar sker i tre steg, och här kikar vi lite närmare på hur dessa tre steg ser ut. Så att du kan gå från att aldrig ha sprungit en meter till att klara av att springa nästan hur långt som helst. 

Steg 1 - Börja med promenader

De allra flesta promenerar, om än olika långt. Börja med att gå 5 kilometer om dagen, vilket de allra flesta klarar. har du problem med 5 kilometer såkortar du bara ner sträckan till en nivå där du känner dig trött när du kommer hem men inte så trött att du aldrig mer vill gå utanför dörren. 

Promenerar 3 dagar, ta ledigt en dag och sedan går du i tre dagar igen. Efter tre veckor förlänger du promenaden om du känner att den valda sträckan inte längre gör dig trött. Håll ett snabbt tempo, men spring inte. 

Steg 2 - Dags att höja ribban

Efter ett tag kommer du märka att dina promenader blir allt lättare och det är nu dags att börja lägga på lite mer träning. Vid varje uppförsbacke ska du nu börja springa. Håll huvudet högt och titta mot toppen på backen och ha sommål att alltid springa upp dit. Sedan börjar du gå igen. 

En bra hjälp för att mäta sina resultat är att börja ta tid på sina träningspass. Om du går och springer 8 kilometer på en timme - sätt målet på 45 minuter! 

Snart kommer du att kunna springa även efter du nått krönet, eller så väljer du att löpa i uppförsbackar och på plan mark och använder nedförsbackarna som återhämtning och går istället. 

Steg 3 - Du blir en löpare

För många sker detta nästan omärkbart. Man har själv känt att sträckan inte längre räcker och förlänger den, eller så väljer man att springa "bara lite till" och innan man vet ordet av så springer man hela sträckan. 

Det är faktiskt inte svårt att börja springa, det som krävs är att man vill! Sedan är det lätt egentligen. Många av oss känner att vi inte har den tid som krävs men glöm inte att göra något riktigt roligt de dagar du inte springer, för vila behövs. Kolla in ett casino, som du kan läsa mer om i en guide på Aftonbladet, eller läs en bok. Huvudsaken är att du tar minst en dag i veckan (men max 3) utan löpning för att låta kroppen komma i fas igen.